Ben jij een hooggevoelig persoon ?

teveel drukteBen jij een hooggevoelig persoon ?

Als kind viel ik overal er een beetje uit, herken je dat ? Op school had ik wel vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen maar thuis voelde ik mij zoveel beter op mijn gemak. Ik leefde daar in een apart wereldje met mijn poppen. Mijn poppen luisterden altijd naar mijn verhaal. Ik kon ook zelf kiezen wanneer ik het beu was. Ik zat graag op mijn slaapkamer in mijn eigen wereldje. Als er thuis ruzies waren, trok ik mij altijd terug op mijn slaapkamer. Ik kon niet tegen de stemmen die van toon veranderen. Toen ik naar de middelbare school ging, herinner ik mij een retraite waarbij we een oefening moesten doen om op een briefje de goede eigenschappen van elkaar te schrijven. Ik merkte op dat iedereen ongeveer hetzelfde over mij schreef. Christel is lief, vriendelijk maar teruggetrokken. En ikzelf had het gevoel dat niemand mij begreep. Ik kon moeilijk om met lawaai, dat gaf kortsluiting in mijn hoofd. Tranen liepen over mijn wangen als ik naar bepaalde films keek. Films met geweld, drama, dieren die stierven maar zelf ook tranen van geluk bij een goed einde.

Hooggevoelig met het ouder worden

Naarmate ik ouder werd, werd het er niet beter op. Ik trouwde en begon al snel mijn eigen zaak. Ik was graag onder de mensen maar ik was s’avonds blij dat ik thuis was. Ik kon het zelf moeilijk beschrijven hoe ik mij voelde. Mijn (ex)partner ging graag op stap en ik ging natuurlijk mee. Maar al snel wou ik ook terug naar huis en dat heeft enorme conflicten meegebracht want de partner wou net lang op stap gaan. Al die drukte en lawaai moest voor mij niet. Dan zat ik nog liever in mijn eentje thuis. Maar zo ging het ook met familie die op bezoek kwam. Ik vond dat allemaal heel gezellig maar dat moest niet te lang duren van mij. En dat werd natuurlijk niet geapprecieërd. Ik spreek héél graag met mensen af maar ga ook graag terug op tijd naar huis en dat is iets wat veel mensen niet begrijpen. Ik volg ook dolgraag trainingen en workshops maar s’avonds ben ik letterlijk doodop. Met de jaren ontdekte ik wel dat ik wat meer aan mezelf mocht denken dan altijd maar te staan springen voor andere mensen. Maar dat lag dat weer in mijn aard om voor iedereen goeds te willen doen.

Schoonheid in kleine dingen

Ik kan zo enorm genieten van kleine dingen gaande van een bloem, een wandeling, een liedje tot en met een mooie tekst. Heel mijn leven lang heb ik dieren gehad. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder dieren. Een paard, honden, konijnen, vogels, kippen en een poes. Zelfs als er een kip gestorven was, was ik er dagen niet goed van. Als er op facebook plaatsjes verschijnen van dierenmishandeling, draait mijn maag om. Ik kan het niet begrijpen dat mensen dit kunnen doen. Maar er is zoveel dat ik niet begrijp in deze wereld. Waarom oorlog, haat, nijd, ruzies, liefdesverdriet, bedrog, kindermisbruik, dierenmishandeling enz ? Een onrecht die ik zo moeilijk vind om te aanvaarden. Het is pas met het ouder worden, dat de term hooggevoelig of HSP persoon mij begon op te vallen. Ik herkende mij er helemaal in. Ik was blij en opgelucht tergelijkertijd nu ik wist dat ik niet de enige persoon was die daar mee rond liep. Wat nog mooier aan deze ontdekking was, is dat je je hooggevoeligheid als talent kan bekijken. En dat is wat ik nu van mezelf heb aanvaard. Ik ben een hooggevoelige vrouw en ik schaam mij daar niet meer voor.

Hoe herken je een hooggevoelig persoon ?

. Je houdt niet van geweld en ruzies.

. Je voelt stemmingen van anderen heel goed aan.

. Je voelt de sfeer en energie in een groep aan.

. Je reageert sterk met je zintuigen, bepaalde geuren ruik je onmiddelijk.

. je denkt veel na over het leven.

. je bent bescheiden en behulpzaam.

. je hebt de behoefte om je regelmatig in rust terug te trekken.

. je voelt je goed in de natuur en kan daar volop van genieten.

. je hebt oog voor kleine details.

. je voelt liefde voor alles wat leeft.

. je hebt graag harmonie in je leven.

. je hebt tijd voor jezelf nodig.

 

leven zonder filter

Tips om met hooggevoeligheid beter om te gaan

Bovenstaand boek ‘ Leven zonder filter ‘ kan ik je van harte aanbevelen als je méér over dit onderwerp wil lezen. Heel herkenbare stukken heb ik hierin gelezen.

Tips om beter om te gaan met jezelf als hooggevoelig persoon:

. Leer jezelf op de eerste plaats zetten.

. Vraag jezelf regelmatig af wat JIJ wil en niet de ander.

. Trek jezelf regelmatig in stilte terug zodat jij je terug kunt opladen.

. Blijf lekker genieten van de kleine dingen des levens.

. Het is helemaal ok om eens lekker weg te dromen zoals een kind vroeger spontaan deed.

. Omring je met dieren en geniet van mooie muziek.

. Bewaak je grenzen als je vertoeft in grote groepen mensen.

. Verhoog je zelfvertrouwen.

. Zorg voor orde en structuur maar durf controle ook los te laten.

. Zorg goed voor jezelf en neem voldoende ontspanning.

. Gun jezelf tijd als je iets moet verwerken.

. Leef je uit in je creativiteit.

Ik ben zeker niet de enige die hooggevoelig is

Mijn vriendin en collega Cindy Timmers is HSP coach geworden omdat ze zelf in een burnoutfase terecht geraakte en niet direct doorhad waar ze meer worstelde. Cindy is een blog beginnen schrijven op facebook maar méér voor haarzelf. En er kwamen reacties op haar verhaal van mensen die zich in haar verhaal herkenden en voor dat ze wist begonnen mensen haar te volgen en vragen te stellen. Cindy heeft zich hierin verder verdiept. Ga zeker eens kijken op haar pagina: http://facebook.com/hspdoormijnogen/

Weet je ondertussen dat je hooggevoelig bent maar je weet nog niet precies hoe je het allemaal kan plaatsen, vraag dan een LEF gesprek bij mij aan waarin jij jou verhaal kan doen. Samen bekijken we dan de mogelijkheden of ik jou hierin kan ondersteunen: https://leefmetlef.be/boek-lef-gesprek/

Ken je andere mensen die ook hooggevoelig zijn ? Deel dan gerust dit artikel met hen. Heb je nog vragen, kan je deze gerust hieronder het artikel plaatsen.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.