hypnose

Wat is hypnose ?

Laat me eerst een woordje uitleg geven over het ontstaan van hypnose. De eerste vermeldingen vinden we al terug in de prehistorie maar we zijn het pas de laatste jaren echt beginnen beseffen. Hypnose zelf is gedurende duizenden jaren niet veranderd, maar ons begrip en het vermogen om hypnose onder de knie te krijgen, wel. Helaas zijn er nog veel mensen die anderen gedachten en ideëen hebben over hypnose en dit vergelijken met bepaalde rituelen en hocus pocus.

Hypnose is een fantastische techniek om bepaalde problemen snel op te lossen. Maar vooralleer ik daar meer uitleg over geef, wil ik je eerst meenemen naar je menselijke geest. We kunnen onze geest of mind opdelen in 3 stukken namelijk het bewuste, het onderbewustzijn en het onbewuste.

Het bewuste deeltje kan je ook benoemen als ons verstand, ons denken. We zijn in deze bewuste toestand aanwezig in het moment. We analyseren, we bekritiseren, we oordelen en we begrijpen. En hierdoor reageren we op een bepaalde manier op onze omgeving. In het onderbewustzijn spelen zich mentale en psychische processen af die we op het niveau van bewustzijn niet direct kunnen waarnemen. In deze laag zitten vooral onze emoties, gedachten en herinneringen opgeslagen. Ook dit heeft weer een invloed op hoe wij reageren. Helemaal onderaan ligt ons onderbewuste. Hier gebeuren de dingen eigenlijk vanzelf waarbij we niets voor hoeven te doen. Denk maar aan onze ademhaling, onze hartslag, onze bloedsomloop… Het wordt vanzelf geregeld.

Tussen de laag van het bewuste en het onderbewustzijn bevindt zich iets heel speciaals. Daar zit een mechanisme dat ons extra beschermt. We noemen dit de kritische factor. Wanneer er iets gebeurt of afspeelt van buitenaf, dan gaat het bewuste eerst analyseren wat het hiermee moet doen. De kritische factor gaat echter deze informatie vergelijken met datgene wat er al in het onderbewustzijn is opgeslagen. Wanneer deze informatie overeenkomt, dan laat die kritische factor deze informatie door naar het onderbewustzijn zodat deze versterkt wordt. Wanneer deze informatie nog niet is voorgekomen in het onderbewustzijn, dan wordt deze ook tegengehouden door de kritische factor.

De kritische factor wil ons beschermen en alles zoveel mogelijk binnen de lijntjes houden. Het houdt niet van nieuwe dingen. Dat is ook de reden waarom mensen met wilskracht willen stoppen met roken of afvallen maar ze hervallen achteraf. Wanneer we een gedragsverandering willen teweeg brengen, dan is de meest effectieve manier om informatie in het onderbewustzijn aan te passen.

ijsberg

Onze geest of mind kan je eigenlijk vergelijken met een ijsberg. Wat boven het water ligt, is ons bewustzijn maar wat we niet zien en veel groter is, is ons onderbewustzijn.

Met hypnose gaan we de kritische factor omzeilen om zo rechtstreeks naar het onderbewustzijn te gaan. De plek waar we verandering kunnen tewerkstelligen.

Is hypnose eng ?

Over hypnose worden de meest vreemde en bizare dingen bedacht. Met één vingerknip zou ik je in slaap kunnen toveren en je de meest uiteenlopende zaken kunnen laten doen. En als je wakker wordt, dan herinner je je er niets meer van. Als dit waar zou zijn, dan zou ik toch al iedereen in hypnose om zijn bankrekening gevraagd hebben, toch ? Kijk zeker eens naar mijn filmpje: https://youtu.be/Akqmn9cZsIk

Ik wil eerst een paar dingen helder en duidelijk maken voor je. Hypnose is niets eng of hocus pocus. We gebruiken in hypnose nog al snel de term ‘ slaap ‘ maar eigenlijk bedoelen we hiermee in diepe ontspanning brengen. We brengen je in een staat van trance.

Deze trance kan je vergelijken met dagdromen of zoals een moment waarop je zo aandachtig een boek aan het lezen bent, dat je niet meer hoort als iemand aan jou iets vraagt. Je slaapt niet maar je bent in een dromerige toestand waarbij je nog altijd de controle over je lichaam en geest behoudt. Een toestand van diepe rust en ontspanning waarbij je toch nog alles hoort.

Doordat je zo lekker loom en ontspannen bent, kan ik rechtstreeks tot jouw onderbewustzijn praten. Je hersenen blijven actief maar met mijn suggesties richt ik mij rechtstreeks tot jouw onderbewustzijn. Het is dat deel van je geest waar gedachten, emoties, gevoelens en herinneringen zijn opgeslagen.

Door rechtstreeks contact te maken met je onderbewustzijn, ga je je verbinden met je ware essentie. Je krijgt hierdoor op een veilige manier inzichten. En deze inzichten gaan leiden tot verandering. Verandering van wat jou tot hiertoe heeft tegengehouden om volledig jezelf te zijn.

Waarvoor gebruik je hypnose ?

Hoogtevrees

Hypnose kan je als techniek voor heel veel dingen gebruiken. Het is zeer succesvol bij algemene gedragsveranderingen, bij emotionele problemen en bij angsten bijvoorbeeld bang om te spreken voor een publiek. Ook bij fobieën waarbij ik denk aan een panische angst voor spinnen of muizen. Maar het helpt ook bij eetverslavingen. De meeste mensen denken dat ze met veel wilskracht kunnen afvallen en dat zal in het begin echt wel lukken maar na een tijdje komt het gewicht er toch meestal terug bij. Ik spreek hierbij zelf uit eigen ervaring. Ook kan hypnose een goeie hulp zijn wanneer je te maken hebt met te weinig zelfvertrouwen.  Bij stress, overmoeidheid en burnout kan hypnose jou ook enorm goed ondersteunen.

 

Hoe verloop een hypnose-sessie ?

Wanneer ik een cliente over de vloer krijg, hou ik eerst een intakegesprek. Ik wil de cliente beter leren kennen en ik geef haar duidelijke informatie over wat zij mag verwachten van deze sessie. Daarna neemt de cliente plaats in een relaxzetel waar ik haar onder hypnose breng. Nogmaals, de cliente heeft op elk moment de volledige controle over alles. Terwijl de cliente in hypnose is, luistert ze naar mijn stem en volgt mijn suggesties op. De suggesties worden respectvol gegeven naargelang het probleem waarmee de cliente is gekomen. Nadien hou ik nog altijd een kort gesprekje voor nabespreking en adviezen voor thuis.

Hoe lang duurt een hypnose-sessie ?

Het is moeilijk om daar exact een tijdsduur op te zetten maar gemiddeld zijn de clienten toch 90 minuten bij mij binnen. De meeste mensen zijn geholpen op 2 sessies met een week er tussenin. Anderen hebben soms 3 tot maximum 4 sessies nodig.

Online afspraak maken

Wanneer je graag een afspraak wil maken, kan je dit zelf online aanvragen. Kies zelf de datum in de kalender en het uur en je krijgt een bevestiging hiervan:https://leefmetlef.be/hypnose/afspraak-hypnose/

Wanneer je nog vragen hebt, mag je ze gerust hieronder schrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.