Luister naar je lijf

Luister naar de wijsheid van je lichaam

Ik had onlangs een mooi gesprek met Nadine Bloemen over het vrouw zijn en ons lichaam. Ik heb Nadine leren kennen op ons eerste netwerkevent van Limburgse Topvrouwen die ik samen met Cindy Timmers organiseer. Ik stel Nadine de vraag hoe het met haar gaat en waar ze op dit moment mee bezig is. Nadine pikt hier op in door te vertellen dat ze op dit moment bezig is om vanuit diepe rust alles los te laten want haar professioneel leven staat op dit moment non-actief buiten de paar danssessies die ze nog geeft. Nadine wil voelen wat in deze fase van haar leven nog echt belangrijk is. Ze heeft 20 jaar als dans-en bewegingstherapeute en psychotherapeute haar werk gedaan. Ze heeft met pubermeiden gewerkt, met vrouwen, met volwassenen en nu voelt Nadine dat ze op een kruispunt in haar leven staat. Ze stelt zichzelf nu de vraag: Als ik morgen zou sterven, wat zou dan voor mij belangrijk geweest zijn en is dan alles in mijn leven geweest zoals ik het in grote lijnen zou gewild hebben of is er iets dat ik zou gemist hebben ? Haar antwoord was klaar en duidelijk. Ze heeft 20 jaar lang geprobeerd om het lichaam en de wijsheid van het lichaam terug te verankeren met onze maatschappij. Wat bedoelt Nadine hier mee ? Met het verankeren wil Nadine terug een verbinding maken tussen onze gedachten, onze gevoelens en ons lichaam. Wanneer die verbinding er is, kunnen we als wie we zijn in wezen, ons uitdrukken via ons lichaam. Voel en luister naar je lijf, het heeft zoveel te vertellen.

Kennis doorgeven

Nadine heeft al zoveel gedaan, vooral individueel en dat vind ze nog altijd fijn werk maar ze beseft dat ze al haar kennis en ervaring graag wil doorgeven aan coaches en therapeuten. Nadine wil coaches en therapeuten warm maken om in hun gesprekken en/of therapieën, dat lijf, dat prachtige lichaam en al die wijsheid die daarmee verbonden is, mee te verankeren. Een voorbeeldje hiervan is zelfvertrouwen. Stel dat we in confrontatie gaan bij dit onderwerp maar we nemen het lichaam hier niet in mee. Wanneer we de confrontatie aangaan waarbij de angst zo groots geworden is, kan deze angst gewoon in je hoofd gaan blijven steken. Maar als we in deze confrontatie ook het lichaam er bij betrekken, dan gaat dat een heel ander licht werpen en kunnen er verschillende lagen naar boven komen waardoor je een véél dieper resultaat bereikt.

Luister en voel je lichaam

Naar je lichaam luisteren en voelen, het is iets dat nog weinig mensen kennen. Maar je hebt je lichaam als anker nodig alleen al om er terug mee contact te krijgen. Wanneer je enkel je hoofd in een bepaalde situatie gebruikt, zal deze snel zeggen dat deze situatie te groots en te overweldigend is. Wanneer we ons lichaam hierbij betrekken, zal het lichaam eerder je uitnodigen en zeggen kom maar.

Nieuwe uitnodiging

De laatste 3 jaar is Nadine in haar menopauze geraakt, wat hormonaal veel in beweging brengt en wat haar ook roept is te gaan staan in deze wijsheid, in de grootmoederkracht. Dit is de fase van het leven waarin je wijsheid en je levenservaring naar buiten komt die gedeeld mag worden met andere vrouwen. Nadine wil héél graag dit taboe doorbreken want het leven heeft haar al heel wat ervaring meegegeven. Het is een feit dat het leven ook aan Nadine heeft getoond hoe ze dierbaren heeft mogen loslaten terwijl zij gewoon verder mocht gaan. Ze houdt van het werk met de meiden waarmee ze werkt maar chronische trauma’s hebben een effect zowel op de patient als ook op haar als therapeute. Al die combinaties hebben ervoor gezorgd dat haar systeem op een gegeven moment ‘ stop ‘ zei. Haar hoofd zei gewoon om door te gaan maar haar hele lijf schreeuwde om nee. Combinaties van hormonale schommelingen, het rauwe van mensen die je dierbaar zijn en die je moet laten gaan en daarnaast werken met meiden en hun chronische trauma’s, hebben er toe geleid dat Nadine er op een bepaald moment onderdoor ging. Ze voelt dat ze er nog altijd niet is maar ze is op goeie weg. Zolang ze blijft luisteren en haarzelf blijft toestaan om zichzelf graag te zien , heeft ze de moed om te blijven geloven dat er zich iets nieuws kan openen. Hoe dat eruit gaat zien, dat weet ze niet maar belangrijkste is dat ze er vertrouwen in heeft want ze wil doorgeven zodat het zich kan verspreiden.

Vrouwelijk leiderschap

Nadine blijft ervan overtuigd dat als je als vrouw verbonden bent met heel je wezen, je lichaam, je hart en je gedachten, dat je dan op een fantastische manier teams kunt begeleiden. Wanneer je van daaruit je weg kunt vinden, kan je heel wat veranderen. Een tip van Nadine die zij graag wil meegeven aan elke vrouw is de volgende: Wanneer je als vrouw merkt dat je hoofd het overneemt en het jou doet verdergaan in je dagelijks leven en werk, neem dan toch aub eventjes de tijd om te gaan zitten en op te merken van bijv. Ik ben moe of het gaat niet goed met me of ik heb heel veel vuurenergie. Wat het ook is, neem eventjes een pauze gedurende de dag, waar je ook met bezig bent. Neem je pauze, niet alleen om eventjes te gaan liggen maar eerder om op te merken hoe je lijf op dat moment aanvoelt. Schenk aandacht aan je lijf. Zeg gewoon in gedachten tegen jezelf: ik ben hier en ik wil luisteren naar jou. Nadine gelooft er enorm in dat als wij vrouwen met onze zachte, vrouwelijke kracht zich terug verbinden met ons lichaam en dat wij eventjes aandacht schenken aan dat lichaam, wij heel wat kunnen neerzetten in onze wereld. Het lichaam heeft een enorme boodschap aan onze zachte kracht en leer er terug naar te luisteren. Luister gewoon naar wat je lijf op dat moment wil zeggen.

Burn out

Zoveel vrouwen, alsook mannen tegenwoordig, vallen in een burnout omdat ze niet hebben geluisterd naar hun lichaam. Nadine zelf is ook heel hard gechoqeerd geweest dat het haar is overkomen want zij is lichaamstherapeute. Maar het was voor Nadine de enige manier om haar letterlijk te doen stil staan omdat ze zelf zo’n groot vuurenergie en passie voor haar werk heeft. Wanneer haar lichaam haar niet tot stilstand had gebracht, was Nadine vanuit haar passie blijven doorgaan met haar werk met alle gevolgen vandien natuurlijk. Je zachtheid en je vrouwelijke kracht komen pas tot hun recht als je durft stilstaan en durft te voelen. Leer je lichaam terug te voelen, maak verbinding met je lichaam en schenk er aandacht aan, luister naar de signalen die jouw lichaam je wil tonen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Workshop

Ondertussen heb ik zelf aan de levende lijve een workshop mogen ervaren bij Nadine waarbij we op een zachte manier terug aandacht leerden schenken aan ons lijf. Het was een hele, fijne ervaring. Wil je méér weten over Nadine en wat zij aanbiedt, volg haar dan zeker op facebook: https://www.facebook.com/nadinebloemen/en je kan haar ook volgen via haar website: http://www.sweetmedicine.be/

Ons live-interview kan je via deze link bekijken:https://www.youtube.com/watch?v=_0ZMBnKHGHg

Vond je dit artikel interessant, mag je dit altijd delen. Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten.