Vrouwen met ballen gezocht

vrouwen in de politiekVrouwen met ballen gezocht

Donderdag 8 maart 2018 was het internationale vrouwendag en hiervoor werden 300 vrouwen uitgenodigd in Hasselt om een boeiend panelgesprek te volgen. Ik was er ook bij en ik vond het echt de moeite om stil te staan waarvoor deze vrouwendag nu eigenlijk staat.De dag zelf had ik al op sociale media gelezen dat een vrouw die hetzelfde werk doet als een man, gemiddeld 140 euro minder verdient dan de man.Duidelijk een teken dat er nog steeds ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. De avond werd ingeleid door onze Hasseltse burgemeester Nadja Vananroye en 3 vrouwelijke schepenen. Zij waren vol lof over de vrouwelijke werking in de politiek en lieten duidelijk horen dat er een nood is aan vrouwen met ballen. Keerzijde is echter dat vele vrouwen zich laten afschrikken omdat dit natuurlijk organisatie vraagt in hun persoonlijk huishouden. Maar waar een wil is, is een weg. Er was ons op voorhand gevraagd onze smartphone mee te brengen, want het werd een interactieve avond. De eerste vraag die aan het publiek werd gesteld was of er al misbruik of geweld in je gezin had plaatsgevonden. Iedereen kon stemmen in het publiek op een veilige en anonieme manier. En de resultaten waren hierbij toch al zéér verontrustend. 40 mensen op de 120 hadden hiermee al te maken gehad. In Limburg is er nu ook een opvangtehuis voor mensen die hiermee te maken hebben.

vrouw die regisseert

Vrouwen met power

Daarna ging het panelgesprek verder met vier fantastische powervrouwen. Nathalie Basteyns is een rolstoelgebruiker, MS patient maar tevens een geweldige regisseur die internationale faam heeft. Zij is regisseur van verschillende vlaamse fictiereeksen en onlangs heeft ze haar eerste langspeelfilm uitgebracht. Ik was onder de indruk van haar. Ze vertelde dat in het filmwereldje het voor vrouwen ook niet zo gemakkelijk is. Actrices hebben schrik om ouder te worden. Tussen 20 en 35 jaar kan je terecht als babe in de filmwereld en als 70 jarige kan je de rol van een bomma opnemen maar daartussen tel je als vrouw niet meer mee. Terwijl een man met zijn rimpels en uitgezakte buik nog altijd charmant is in de filmwereld.

radiovrouw

Vrouwen met weinig zelfvertrouwen

Een tweede panelvrouw was Karolien Debecker van MNM radio. Zij vertelde dat ze het zo triestig vindt dat de media nog reclame maakt met klassiek blanke gezinnen en de vrouw die het eten opdient waarbij de man trots klaar staat om met het mes het vlees te versnijden. Dat komt niet meer overeen met de werkelijkheid. We leven in een wereld van diversiteit; blank en zwart, lesbiennes en homo’s, rolstoelgebruikers enz…. Daarnaast merkte ze ook op dat zoveel jonge vrouwen onzeker zijn over hun uiterlijk en zo hard streven naar perfectie. Iedereen wil nu Kardashian wenkbrauwen en perfecte oksels. Zelfs meisjes die een tailleomtrek willen zo groot als de omtrek van hun bovenarm. Dit is toch te gek voor woorden. Maar ook mannen hebben hier last van. Je hoort er precies niet meer bij als je niet in de sportschool werkt aan je spieren. De hastag no chest wordt enorm gebruikt op sociale media.

afrikaanse vrouw

Vrouw die durft opkomen voor racisme

De derde panelvrouw was Dalillia Hermans. Zij is geboren in Rwanda en geadopteerd. In 2014 schreef ze een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen, en sindsdien verdiept ze zich in het thema. Dalilla heeft er een missie van gemaakt polarisatie te overstijgen en terug op zoek te gaan naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine. Ze schreef een boek over haar levenspad dat in mei 2017 uitkwam bij Manteau: “Brief aan Cooper en de wereld”. Daarnaast is ze bekend geraakt door haar deelname aan de Slimste mens waarbij ze het haalde tot in de finale. Ze geeft veel lezingen en voordrachten en is tevens mama van 3 kindjes. Een zéér inspirerende vrouw die zich ook enorm inzet voor méér diversiteit in de wereld.

annemie struff

Vrouw die de wereld rondreist

Ons laatste panellid was Annemie Struff. Zij had onlangs van een mannelijke jonge collega de volgende opmerking gekregen: Ik verwonder mij erover dat U zoveel tv aanbiedingen krijgt. De man bedoelde eigenlijk het volgende: ik snap niet dat jij op uwe leeftijd nog zoveel tv aanbiedingen krijgt want ik ben jong en knap en ik zit er gewoon op te wachten. Het grote verschil is wel dat Annemie alles zelf doet, ze schrijft haar teksten zelf, controleert alles en maakt haar programma’s zelf. Een mooi bewijs dat schoonheid vooral uit het hart moet komen.

Het laatste thema dat naar voren werd gebracht, was dat Annemie in Kenia was geconfronteerd geweest met genitale verminking. Zij had met haar filmteam een bewaker kunnen omkopen en ze hebben dit kunnen filmen door een camera die verborgen was. Het waren schokkende beelden maar eindelijk werd ik mij pas bewust van hoeveel vrouwen en meisjes nog moeten opboksen in deze wereld. Duizenden meisjes worden door hun eigen moeder of tante meegelokt naar de ‘grote dag’. De dag dat je een echte vrouw gaat worden. De meisjes zelf weten totaal niet wat hun gaat overkomen maar het is een eer en traditie als je moeder jou dit aanbiedt. Op het filmpje zie je rijen staan waar de meisjes naast elkaar staan, totaal onwetend om dan terecht te komen bij vrouwen die je op de grond dwingen met je benen open. Met een scheermesje of iets scherps wordt de clitoris en de kleine schaamlippen verwijderd. Het meisje zelf moet flink zijn, mag niet wenen en klagen. En dan zijn ze een reine vrouw, klaar om uitgehuwelijkt te worden. Het is ondertussen bij wet verboden maar de politie komt slechts op de laatste dag als alles achter de rug is, controleren. Het leed van duizenden meisjes is dan al voorbij.

Niemand staat er bij stil dat genitiale verminking een trauma voor het leven is dat niet meer hersteld kan worden. Het basisvertrouwen in een moeder is weg. Sexueel kunnen deze meisjes nog weinig genieten, ze hebben pijn bij het vrijen, pijn als ze een kind moeten baren en kans op ontstekingen.

Rechten van vrouwen

Zowel het publiek als de andere panelleden zijn verbaasd, gechockeerd en onthutst bij deze beelden en verhalen. Maar wat kunnen wij dan als single burger hier aan doen ? Het probleem van genitale verminking zat vroeger vooral in Africa maar nu is het al over komen waaien tot in Europa. Er zijn al 17000 mensen op jaarbasis vastgesteld waaronder 8000 kinderen. Annemie heeft dikwijls de opmerking gekregen dat zij als blanke zich niet moest mengen met de culturen in andere landen. Maar de wet staat nog altijd boven traditie en wij moeten dit probleem meer bespreekbaar maken en iedereen bewust maken dat er andere manieren zijn. Wanneer zij een rein meisje zijn, betekent dit dat op de dag dat ze uitgehuwelijkt worden, er een bruidschat wordt binnengehaald. Laat meisjes naar school gaan en een studie volgen. Wanneer zij dan afgestudeerd zijn en werk vinden, brengt dit ook geld met zich mee.

Ikzelf ben zwaar onder de indruk geraakt van deze avond, goed beseffende dat ik het als vrouw héél goed heb, maar dat er nog zoveel gestreden moet worden in de hele wereld voor de rechten van de vrouw. Wat denk jij hierover ? Schrijf gerust je reactie onderaan deze blog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.